"כל מה שילד (שחקן) צריך זה מבוגר (מאמן) אחד שיאמין בו"
פליקס שאשא מי ששיחק בליגת העל בשנות ה-90, ונחשב בצעירותו לאחד הכישרונות הגדולים בכדורגל הישראלי ושנרכש ע"י הפועל ת"א במאות אלפי דולרים בהיותו בן 16 בלבד, וכיום מתמחה באימון ובניהול מחלקות נוער ואשר אימן (אפיזודה קצרה) בבוגרים של הפועל אזור, התמקד בשנים האחרונות בקידומו ובפיתוחו של הדור הצעיר
פליקס, איפה נעלמת?
"לא נעלמתי! בשלוש השנים האחרונות בניתי ביחד עם המועצה המקומית באזור בית ספר לכדורגל אשר בשיאו הגיע לכדי כ-100 ילדים. בצוותא עם ראש המועצה מר אריה פכטר, החלטתי לזוז הצידה, לפנות את מקומי ולחפש אתגרים אחרים. אזור הוא מקום מאוד יקר לי, מעין בית שני ואני יודע שהעוסקים בדבר עושים הכול על מנת לתת את הטוב ביותר לילדי הישוב. בשנה האחרונה אני ומספר אנשי חינוך עמלים על פיתוח תוכנית בשיתוף משרד החינוך, אשר נקראת "פיתוח מיומנויות חברתיות וכישורי חיים דרך משחק הכדורגל" ואשר מיושמות כבר השנה כפיילוט בחינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי. בנוסף לכל אלה אני משמש כמורה לחינוך מיוחד בחטיבת הביניים מקיף י"א ומעביר הרצאות בנושא: השער לילדות מאושרת - "העצמת בני נוער ומבגרים".
למי מיועדת בתוכנית שבנית, ומה הערך המוסף שהיא נותנת?
התוכנית הינה דו ראשית: מחד עבודה על מיומנויות מעולם הכדורגל על כל המשתמע מכך, ומאידך שילוב מיומנויות חברתיות דרך התכנים הספורטיביים. הראייה שהנחתה אותנו מפתחי התוכנית, לשים דגש דווקא על פרמטרים חברתיים נוצרה עקב הקושי הרב שחווים הילדים ובני הנוער בעולם המודרני, וכל זאת בעקבות ההצפה הטכנולוגית שחדרה לחיינו והפכה אותנו ואת ילדינו לבודדים יותר . היום כפי שמחקרים מראים הילדים שלנו בעלי כישורי חיים לקויים ולעיתים חסרי מיומנויות חברתיות דבר הפוגע באיכות חייהם".
לא מדגדג לך לחזור לקדמת הבמה ולאמן?
"לאמן לא. אבל לקחת חלק בבניית מחלקות נוער, קידום שחקנים צעירים ועבודה מנטאלית חינוכית לזה לא הייתי אומר לא. אני מנסה להביא את תפישת עולמי למקומות שבהן אני נמצא לעיתים זה מצליח ולפעמים לא".
איזה שינויים לדעתך ואיזה רפורמות אמור לעבור עולם הכדורגל?
"מועדוני הכדורגל לצערי עדיין לא הפנימו את מקומם והשפעתם על הנוער הישראלי (זוהי לא הכללה ישנם גם יוצאים מהכלל). מועדוני הכדורגל הפכו תחליף לתנועות הנוער שידענו בעבר כגון – התנועה, הצופים והשומר הצעיר. מספר בני הנוער שמגיעים למועדונים נמצא בעלייה ולעיתים זהו ביתם השני. נתון זה בלבד אמור להוביל את מקבלי ההחלטות להוביל לשינוי באופי היחס: יותר אנשי חינוך, מאמנים מקצועיים, פסיכולוגים ומדריכי נוער. העיסוק בכדורגל הוא העיקר אבל לאור הפופולריות של הענף על ראשי המועדונים לתת משנה תוקף גם להיבטים חברתיים וחינוכיים".