חשיבות ה- goal (מטרה) בספורט
מחקרים שנפצו בעולם המדעי בשנים האחרונות, הביאו לידי ביטוי בצורה מובהקת את חשיבות הצבת המטרות בכיבוש יעדים וממוש החזון העתידי. מתברר, שהסיכוי של מי שמציבים לעצמם יעדים ומטרות לממש את ייעודם בחיים בכלל ובחיים הספורטיבים בכלל, הוא גדול לאין שיעור מאלו שלא. פליקס שאשא, מאמן התנהגותי קוגניטיבי, מאסטר בחינוך וקואצ'ר לספורטאים בטור דעה על חשיבות הצבת מטרות ויעדים
"אנחנו, זה מה שאנחנו עושים שוב ושוב. מצוינות אם כך, איננה פעולה אלא הרגל" (אריסטו)
הצלחתם של ספורטאינו באולימפיאדת טוקיו 2020 אינה מקרית, היא מדעית. כמי שעוקב אחר עבודתם המופלאה של אנשי הוועד האולימפי לאורך השנים, רואה כי ישנם שני מנופים עיקריים אשר מנחים את העוסקים בתחום:
1 חזון עתידי.
2. הצבת מטרות.
בכדי להבין את חשיבות הצבת המטרות בעולם הספורטיבי אפשר להשתמש בדוגמה המטאפורית מעולם הים:
קחו לדוגמה ספינה אשר שטה בלב האוקיאנוס, ולקפטן הספינה ולצוות אשר איתו אין יעד להגיע אליו. הם אינם משתמשים במפות ומצפן, במצב זה הם עלולים לשוט במעגלים ולהגיע. לעומת זאת כאשר לספינה המיועדת יש מטרה ברורה אליו היא שואפת להגיע ישנו סיכוי גדול שהם יגיעו ליעדם בזמן ובדרך הרצויה.
דומה הדבר לקבוצת ספורט/שחקן אשר בתחילת כל מסע, מציבים לעצמם מטרות קצרות טווח וארוכות טווח. הצבת מטרות והגשמת המימוש העצמי הינם אחת מ"ממדרג הצרכים" על פי התיאוריה ההתנהגותית שפיתח הפסיכואנליטיקן אברהם מאסלו. בבסיס התיאוריה טוען מאסלו כי השלב האחרון בפירמידת הצרכים של האדם התבוני הינו – הצורך בהגשמה עצמית.
הגשמה עצמית - "הצורך לממש את הפוטנציאל האישי, הספציפי לכל אדם. מדובר על מכלול הכישורים, היכולות והשאיפות של הפרט/ספורטאי. מה שהפרט צריך להיות בעולם בכדי שהוא עצמו יבוא לידי ביטוי בצורה הכי חזקה. היכולת של האדם לבוא לידי ביטוי במלואו. רק מעטים מגיעים לשלב זה. אדם שמגשים את עצמו הוא אדם בריא יותר".
כאשר הספורטאי משיג את מטרותיו, היבט ההגשמה העצמית בא לידי ביטוי בצורה הגבוהה ביותר. ומכאן שההנעה להמשך הפעילות קיימת בצורה המטיבה ביותר. מטרה מוגדרת כמשימה שאותה מנסה האדם להגשים. מכאן שמטרות הן הווסת התמידי להתנהגות האנושית. המטרות פועלות בקנה מידה אישי שעל פיו מעריך האדם את ביצועיו ההתנהגותיים.
נקודות בולטות בהצבת מטרות:
1. הצבת מטרות ספציפיות מובילה לתוצאות טובות יותר ממטרות לא ברורות.
2. הצבת מטרות לטווח הקצר מקילה על השגת מטרות לטווח הארוך.
3. הצבת מטרות משפיעה על ביצוע באמצעות הגברת מאמץ, התמדה, ומיקוד תשומת הלב, הגברת מוטיבציה ופיתוח אסטרטגיה.
4. משוב הקשור להתקדמות הוא תנאי חיוני להצבת מטרות הישגיות.
5. המטרות צריכות להיות מקובלת על אלו שמבצעים אותן.
6. הצבת מטרה ספציפית, גם לטווח קצר וגם לטווח ארוך, טובה יותר מאשר אי הצבת מטרה כלל.
"הגדרת המטרות היא הצעד הראשון בהפיכת הבלתי נראה לגלוי"
הכותב הינו:
מאמן התנהגותי קוגניטיבי CBC
מאסטר בחינוך
מאמן התנהגותי
קואצ'ר לספורטאים
מייל felixshasha2@gmail.com
פליקס שאשא בטור דעה על הצבת מטרות ויעדים (צילום: יח״צ)