מה משותף למיונג גוק שוער נבחרת צפון קוריאה,ריצ'רד קינגסטון שוער נבחרת גאנה,חוסטו ויאר שוער נבחרת פארגוואי,רוברט גרין שוער נבחרת אנגליה,שאושי שוער נבחרת אלגיריה,וינסנט אניימה שוער נבחרת ניגריה, סונג-ריונג שוער נבחרת דרום קוריאה.
אם ניחשתם ,כולם שוערי נבחרות ששיחקו במונדיאל האחרון בדרום אפריקה וכולם ספגו שערים באשמתם הישירה.
להזכירכם מדובר במשחקים הבאים:
ברזיל –צפון קוריאה
מייקון קיבל כדור עומק מאלאנו באגף ימין ופרץ על סף הרחבה.הוא זיהה ששוער צפון קוריאה מיונג גוק מחוץ לשערו ובעט לכיוון הרווח בינו לבין הקורה השמאלית.1-0 לברזיל.
גאנה –אוסטרליה
בדקה ה-10: שוער גאנה, ריצ'רד קינגסטון, הצטרף לרשימת השוערים האומללים בטורניר, אחרי שהשמיט כדור מבעיטה חופשית לא מרשימה במיוחד של מארק ברשיאנו. על הריבאונד עט ברט הולמן שכבש את השער הראשון של האוסטרלים במונדיאל, 0-1.
איטליה פארגוואי
סימונה פפה הרים קרן משמאל, חוסטו ויאר יצא עם הרבה בטחון אבל תפס אוויר ודניאלה דה רוסי, אחד השחקנים היותר טובים באיטליה, ניצל את הטעות ודחק מקרוב את1:1 .
ארה"ב אנגליה
דקה 40: טעות ענקית של גרין! דמפסי במהלך נהדר הצליח להשתחרר מהמגן שלו, בעט אל המסגרת וגרין עצר, אבל השמיט וראה את הכדור מקפץ פנימה, 1:1.
סלובניה –אלגיריה
רוברט קורן התקדם באין מפריע, ובעט מחוץ לרחבה כדור לא חזק במיוחד. שאושי האלג'יראי, שהיה מוכן לקלוט את הכדור, תפס אוויר נטו ורשם לחובתו טעות 0:1 לסלובניה.
יון- ניגריה
דקה 71 2:1 ליון ,אחרי כל המחמאות והמשחק הטוב של אניימה מול ארגנטינה, עשה שוער הפועל תל אביב טעות לא אופיינית כשהשמיט כדור פשוט בתוך הרחבה וטורוסידיס דחק מקרוב וללא כל קושי את השני של יון.
אורוגאוי- דרום קוריאה
דקה 8: אורוגוואי עולה ל-0:1. דייגו פורלאן התנהל עם הכדור באגף השמאלי, עבר את המגן ושלח כדור רוחב מסובב שחלף על פני שוער דרום קוריאה סונג-ריונג שבהחלט היה יכול לקחתו, והגיע לסוארס שמקרוב לא התקשה לכבוש ולהעלות את התכולים ליתרון ראשון.
במונדיאל הנוכחי עדיין לא ראינו שוערים שהתעלו יתר על המידה,מלבד קסיאס, ואלה שדווקא כן הציגו יכולת מצויינת, לא בהכרח עזרו לנבחרותיהן לעלות לשלב הבא (ע"ע וינסנט אניימה).
אחת הסיבות לכך, לפחות על פי דברי השוערים, נעוצה באופי הכדור החדש מבית 'אדידס', ה"גאבולאני",שהוא כדור מהיר וקל וביוהנסבורג וערים אחרות, משחקים בגובה רב ובלחות גבוה, דבר הגורם לכדור להפוך למהיר ביותר.
ציטוט מדברי אוליבר קאן :"ספ מאייר, שאימן אותי במשך שנים ובעצמו נחשב לאגדה בגרמניה,אומר שאם הכדורים הופכים קשים יותר, גם אני אצטרך לעבוד קשה יותר",
פטר צ'ך הוסיף ואמר: "שיחקתי עם הכדור הזה ולא היתה לי בעיה. גם בטורנירים אחרים ראינו את אותן טעויות של שוערים, אז אי אפשר להאשים את הכדור. זה אותו כדור בשביל כל שוער וכשמישהו לא שומר על ריכוז, קורה שהוא טועה"."כולם עברו אימונים על מנת להתאים את עצמם לכדור והנסיון שלי עם הג'בולאני דווקא היה חיובי", סיכם השוער הצ'כי .
לדעתי משפטים כגון אלו גורמים לשוערים לנטרל את המחשבות על אופי הכדור וכן על גורמים נוספים העלולים להפריע לריכוז מקסימלי במהלך המשחק ,כך יוכלו "לבצע את העבודה" המוטלת עליהם במגרש על הצד הטוב ביותר.
עדיין מדובר ביכולת טובה, או נכון יותר לא טובה מצד השוערים, בשערים שהובקעו".
גם אם יש כאלה שיטענו כי הטעויות נבעו כתוצאה משינוי מבנה ואופי הכדור,דעתי חלוקה עליהם.
מאמן שוערים עופר בסון.(הראשון משמאל). (צילום:לירן דורף)
אם ננתח את השערים שציינתי נוכל ללמוד כי :
בשער שהובקע ע"י מייקון במשחק צפון קוריאה נגד ברזיל נלמד כי שוער נבחרת צפון קוריאה שגה במיקום כאשר "פתח" את הפינה הקרובה ומכאן שזו טעות טקטית גרידא.
בשערים שהובקעו במשחקים ,גאנה –אוסטרליה,סלובניה –אלגיריה,אנגליה –ארה"ב,יון-ניגריה,אנו למדים כי הטעויות נבעו כתוצאה מכך שהשוערים לא עמדו בכלל הבסיסי "גוף לפני הכדור" .בטוחני שאם היו נוהגים כך לא היו מובקעים השערים שציינתי.
בשערים שהובקעו במשחקים אורוגואי-דרום קוריאה,איטליה פארגוואי-מדובר בטעות של קבלת החלטה לא נכונה ביציאה או אי היציאה והערכה לא נכונה של מעוף הכדור.
יתכן שבמהלך המונדיאל התקיימה האמרה "נבואה שמגשימה את עצמה" וככל שדיברו על הבעיתיות של הכדור כך השוערים היססו כאשר הכדור נבעט אליהם.
מעבר לכך חשוב מאוד ללמד את השוערים הצעירים את היסודות הבסיסיים ולתרגל אותם בכל אימון זאת על מנת למנוע שערים מיותרים .
חשוב מאוד ללמד ולתרגל את שלושת השלבים הבאים ברצף:
• עמידת מוצא-עמידת קוף
• עמדת מוצא - עמידה ביחס לשחקן היריב (סגירת זוויות )
• קבלת החלטות - לזנק ,להדוף,לקלוט,לצאת,לחזור,צעדי רדיפה וכ"ו
• במידה והשוער לא יקפיד למלא אחר 3 השלבים.קיים סיכוי גדול כי יספוג שער
במידה והשוער סופג שער באשמתו הישירה ,המטרה הראשונית היא להתנתק מהשער שספג,לשכוח אותו ולחזור לתפקד במשחק.(להתרכז בהווה ולא בעבר)זאת על מנת לא לבצע טעות נוספת.
ישנן כמה דרכים לחזור ולהתמקד במשחק:
• מחיאת כפיים-להתרכז בידיים.
• ניתורים-להתרכז ברגליים.
• נשימות עמוקות.
• דיבור עצמי-אמונה ביכולת שלי.
• מודל ה5 w- -what was was-was was -מה שהיה היה היה.
• לשוער עם ניסיון יש משקל רב באי ביצוע טעויות מכיוון שעמד אין ספור פעמים במצבים דומים באימונים ובמשחקים וכך הפעולות הפכו להיות אוטומטיות.
עופר בסון
מאמן שוערי הפועל רעננה
מרצה בקורס מאמנים מכון וינגיט
מרצה בקורס מאמני שוערים ומאמן בפרוייקט השוערים של ההתאחדות
050-7128880