"אין גוף שלא יכול, יש נפש שלא רוצה"

ערן שאדו, מאמן הכושר של עירוני קרית שמונה, בראיון מרתק ל'גולר'. על חשיבות אימוני הכושר, המנטליות, הספורטאים בארץ, הפערים בינינו לאירופה.. והטיפים

  • על ידי: זיו אמויאל
  • 14-07-2011
  • 10:53

"אין לו כושר", "הוא לא רץ", "עשרים דקות הוא על המגרש וכבר נראה עייף, מה זה??", "הוא נראה ככה על המגרש כי כנראה אתמול הוא יצא לפאב, ושתה כמו שצריך", "כדורגלנים בארץ זו לא דוגמא", "איך הוא לא מגיע לכדור כזה??" – אלו וודאי רק חלק מהפנינים שמשמיעים אוהדי הכדורגל בפני 22 השחקנים שרצים על כר הדשא. כן, אנחנו לא שבעי רצון מרמת הכושר הגופני כאן, אם כי בשנים האחרונות ניכר שיפור מסויים, כפי שמספר לנו ערן שאדו, באחד הראיונות המרתקים שיצא לי לקיים. שאדו - מאמן הכושר של עירוני קרית שמונה, מי שמלווה עשרות כדורגלנים בארץ הקודש, מאמנם של בירם כיאל מסלטיק (סקוטלנד) וגיא אסולין ממנצ'סטר סיטי (אנגליה) ומאמן הכושר של נבחרת ישראל בכדורסל כסאות גלגלים שמתכוננת בימים אלה לאליפות אירופה שתיערך בעפולה, בגלבוע ובנצרת בתחילת ספטמבר. "זה ממש הדבר הכי מדהים שיכול להיות", "מכניס לך פרספקטיבה לחיים ומחזיר אותך כל פעם מחדש למציאות. לראות ולאמן אותם גורם לי להתאזן מול הטירוף היום-יומי".

 


"השחקן הישראלי שינה קצת את הגישה והבין את המשמעות של עבודה קשה ונכונה".שאדו (משמאל) עם רן בן שמעון (צילום:דוברות ק"ש).

 

שאדו – צנוע ככל שיהיה – הוא אחד המובילים והמוערכים בתחומו. הוא אדם עסוק מאוד, חדור מוטיבציה לעבודה, משקיע בה את כל כולו, מה שאנחנו קוראים 'פריק' של המקצוע. אבל שאדו בשלו, מבסוט מכל רגע. הוא בן 36, נשוי לאורטל ואב לנבו, רוי וזיו – כולם מתגוררים בכפר יחזקאל השליו שבגלבוע. ב-14 השנים האחרונות הוא מאמן כושר שעבר בדרך במכבי עפולה, הפועל ר"ג, שש שנים במכבי הרצליה, בני יהודה והעונה הקרובה תהיה הרביעית שלו בעירוני קרית שמונה מליגת העל. "אני עובד עם המאמן הכי טוב בארץ (רן בן שמעון), במערכת מושלמת שנותנת לנו את כל הכלים להצליח", הוא אומר.


בוא נודה על האמת ונשתדל לא להכליל – כדורגלני ישראל לא אוהבים כושר .. ניתן לעשות אימוני כושר יצירתיים, מהנים ומעניינים יותר?
"בטח שאפשר. אני טוען שנגמר עידן הריצות מסביב למגרש – נגמרו הימים של 40 דקות ריצה מסביב למגרש, ולהגיד 'עשינו'. רצוי מאוד, בזמנים שלנו, לשלב כדור באימוני הכושר, אין דבר כזה לרוץ על יבש. חייבים לבנות ולהתאים תוכנית ספציפית-פרטנית לכל שחקן, מותאמת לפי הצרכים הספציפיים שלו, ואז זה לא ישעמם. חשוב לא לחזור על אימונים, למרות שאין מה לעשות – לעיתים זה קורה".


החשיבות של מאמן כושר היא עצומה ומהותית. למרות זאת, יש מועדונים שבוחרים, מטעמי חסכון אולי.. זה קריטי, לא? זה מטריד אותך?
"העלית סוגיה חשובה מאין כמוה. לפני הכל, זה בא לידי ביטוי במחלקות הנוער: או שאין שם מאמני כושר, או שיש מאמנים בלי ידע ששוגים. חייבים להפנים שמאמן כושר, בטווח הארוך, גם יוצר שחקנים טובים יותר. זו השקעה עתידית. אי אפשר לדרוש משחקנים בוגרים דברים שלא לימדו אותם, אי אפשר לבוא ולהגיד להם 'תרוצו'. צריך לדעת על אילו מרכיבים גופניים לעבוד, והיכולת שלנו לאתר את הבעיה מהווה כבר 50 אחוזים פתרון".

 

ספורטאים בישראל יוצאים לבלות עד השעות הקטנות של הלילה, שותים אלכוהול. זה מתקבל על הדעת?
"אני אומר לשחקנים, תעשו הכל במידה. מותר לשתות אלכוהול (יין, וודקה עם רד בול), רק תדעו מתי ואיפה לעשות את זה. זה מצחיק שאנחנו רואים תמונות ברכילות של שחקנים שמאוד גאים בזה שהם מצולמים עם משקה אלכוהולי ביד. נראה כאילו הם מעודדים את זה".


לא מעטות הפעמים שאנחנו רואים כדורגלנים שנכנסים לשדה המשחק בדקה ה-60 ובדקה ה-80 כבר לא מסוגלים להשלים ספרינט. זה מגוחך עד מביך, לא?
"יש שיפור גדול בכל הנושא הגופני בישראל ומאמנים איכותיים שמשקיעים. השחקן הישראלי שינה קצת את הגישה והבין את המשמעות של עבודה קשה ונכונה. אני אומר כך - כשאתה ביתרון במהלך אימון או משחק, לא משנה, אז הכל בסדר, הגוף שלך זורם איתך ודוחף אותך. הגדולה היא כשאתה בפיגור והיכולת של שחקן להרים את עצמו אחרי פעולה לא טובה. הצלחה של דרך מוכחת לאורך זמן. היכולת של השחקן הישראלי להתמיד בהשקעה וברצון, היא פחות טובה מאשר מה שקורה באירופה".


יש פערים גדולים בין הרמה בכדורגל הישראלי לבין האירופי, ויש גם פערים לא קטנים בין ליגת העל לליגות הנמוכות יותר..

"הסוד הוא קצב האימון - והוא מושפע ברוב המקרים מאיכות השחקנים. בלי לפגוע בליגה א' - אני מטורף על הליגה הזו - היכולת לחשוב במהירות על המהלך הבא, על הצעד הבא, היא פחותה יותר מהליגה הבכירה ומליגות אירופה.


הטיפים של ערן שאדו לכדורגלני ישראל – איך עושים זאת נכון??
"קודם כל, כל שחקן בכל גיל יודע שהוא יכול להתקשר אליי ואני אעזור בחינם, בשמחה. אני מבטיח לעזור לכל מי שרוצה להצליח, באמת".


הטיפים:
1. אסור להישבר. אין דבר כזה להגיד 'אני לא יכול יותר'.
2. אין גוף שלא יכול, יש נפש שלא רוצה - אם כי צריך כמובן לפתח מודעות עצמית לדברים שאתה יכול ולא יכול לעשות.
3. אסור להסתפק באימונים הסדירים. העבודה העיקרית היא לא במהלך האימון עצמו, אלא בשעות שלפני ואחרי, בבית. יש לעבוד באופן ספציפי על התפקיד שלכם, לשלב פילאטיס, קואוצ'ינג, סאונה, ג'קוזי, מסאז'ים.
4. הגוף שלנו הוא כלי עבודה. הוא צריך שקט נפשי למוח וחייבים לתת לו את כל האמצעים להצליח באימון/משחק.
5. חייבים לרצות את זה, ואולם, מי שמגיע עם אובר מוטיבציה – לא יתפקד בזמן אמת. לכן, יש לאמץ מוטיבציה תת מירבית, לפני השיא, ואז מצליחים לשלוט בזה.
6. אסור שיהיה אגו. אגו ביוונית זה 'אני'. אנחנו רואים שחקנים בקנה מידה עולמי בחו"ל מרוויחים שלושים מיליון פאונד, רצים בלי הפסקה ונותנים את הכל בלי שתשמע מהם מילה. פה, יש את ה'אני'. 'אני ארוץ? מה פתאום'. למה שחקן ששווה 30 מיליון פאונד רץ כמו גדול - ופה בליגה א', יש שחקנים שיש להם אגו ולא רוצים לרוץ. איך יכול להיות דבר כזה??
7. צריך לדעת מתי להעמיס, מתי להרגיע, מתי לקחת קצת חופש. בהרבה מקרים, חופש לגוף ולנפש זה דבר מבורך.
8. אחד המאמנים הטובים ביותר בהסטוריה של ה-NBA, פט ריילי, כתב בספרו "הצוות המנצח": 'ספורטאי - בראשו 12 חודשים בשנה על פני 24 שעות ביממה'. תסתכלו לטווח הארוך".
מספר הטלפון של ערן שאדו - 0523111116


 

הוסף תגובה
תגובות