המאמן המנטאלי מואיז בן דוד, החל לעבוד בשנה שעברה עם הפועל מרמורק. בשנה זו הקבוצה הצליחה להישאר בליגה למרות המצב הקשה טרם הגעתו, והשנה הקבוצה כבר מוצאת את עצמה במקום השני בליגה א' דרום. בראיון פשוט מרתק ל"גולר" מדבר איתנו מואיז פשוט על הכול. חלק ראשון.
כמה זמן אתה עוסק בתחום האימון המנטאלי?
"אני עוסק בתחום של האימון המנטאלי ארבע עשרה שנים. בתחום של הכדורגל זה משהו שמתפתח. זה מחקר ופילוסופיה שפיתחתי ובתחום הכדורגל אני עוסק כבר שמונה שנים. סוג העבודה שלי שונה מאוד מהפסיכולוגיה של הספורט"
אמרת שהגישה שלך שונה משל הפסיכולוגיה של הספורט. למה אתה מתכוון?
"אני עושה דברים שונים לגמרי. אני נותן את ההקשר הפילוסופי העמוק של דברים. למשל, אנשים לא יודעים למה המציאו את הכדורגל אני מצאתי את ההקשר העמוק של זה".
צחי טיאר ומואיז בן דוד. "אם נעבוד קשה באימונים לא בהכרח נגיע לתוצאות " (צילום: גיא חזקיהו)
היית שחקן בעברך?
"הייתי שחקן קרוב לעשרים שנה. בין השאר שיחקתי בבית"ר נתניה כמובן לפני שהתפרקה ואח"כ עברתי לליגות היותר נמוכות".
איך למעשה הגעת לתחום של האימון המנטאלי?
"אחת הבעיות שלי הייתה שאני הייתי כישרון ענק בכדורגל אבל לא הצלחתי למצות אותו. לכן, הלכתי למחקר כדי שהדור אחרי יידע לממש את הפוטנציאל שטמון בו".
מה הלכת לחקור?
"הדבר שלקחתי על עצמי לחקור הוא השאלה הכי גדולה שהדהימה אותי: איך הארכיון של ההתאחדות מלא בכל כך הרבה כישרונות מבוזבזים. כל החקירה שלי התמקדה בגילאי ארבע עשרה עד גילאי שמונה עשרה שבהם יש ירידה דרסטית ברמה של הכישרון וההצלחה בארץ. ילדים בארץ עד גיל 12 או 13 יכולים להתחרות בילדים מכול העולם, ואפשר לראות את זה בקבוצות וילדים שיוצאים לטורנירים בגילאים האלו ומצליחים מאוד. זו המשימה שלקחתי על עצמי לחקור, מה קורה מגילאי ארבע עשרה עד שמונה עשרה".
מה גילית?
"הבנתי שיש לנו בעיה בתודעה משום שמבחינת כישרונות אנחנו לא נופלים מאף מקום אחר. הבעיה אצלנו בישראל, היא שאנחנו לא מקדישים בכלל זמן לעבודה מנטאלית. אנחנו חושבים שאם נעשה הרבה אימונים ונעבוד קשה אז נגיע לתוצאות. אבל, הגישה הזו רק מרחיקה אותנו יותר מההצלחה מפני שאנחנו בכלל לא מקדישים מקום לעבודה מנטאלית יש לנו פער תודעתי לא פער ביכולת. אם תקרא במילון אבן שושן את ההגדרה מנטאליות תראה שזה כושר חשיבה. כושר חשיבה לא קשור לאיפה גדלת, איזו רמה אתה חי בה וכדומה. בכדורגל הישראלי לא עובדים בכלל על כושר החשיבה אלא רק על הכושר הפיזי".
למה אתה מתכוון בכושר חשיבה?
"לפי ההגדרות שכתבתי ופיתחתי, יש את ההגדרה של מגרש הכדורגל. כשאני שואל שחקנים מה זה מגרש כדורגל הם אומרים שזה מקום לרוץ בו או לשחק בו. ההגדרה של מגרש כדורגל זה מרחב שאתה נכנס אליו בחוסר וודאות בתוצאה 0-0 ואתה צריך להשיג בו תוצאה בזמן מוגדר.גם ככה שאתה מגיע למקום עם חוסר ודאות אתה לחוץ ומודאג והסיכוי שתצליח להגיע לתוצאה טובה הוא אפסי. אני עושה שינוי תודעתי לעומק איך לתפוס את משחק הכדורגל".
לפני שנדבר קצת יותר לעומק על העבודה שלך, תספר לנו קצת על העבודה שלך בהפועל מרמורק.
"במרמורק עושים עבודה מעולה. בשנה שעברה הגעתי במחזור האחד עשרה ומאז הם עשו עבודה עמוקה מנטאלית ונשארו ליגה. ממקום אחרון שנה שעברה סיימה מעל הקו האדום ומעל המבחנים. רואים שזו עבודה שהחבר'ה עשו בראש וכל הכבוד להם. בתחילת השנה אמרתי לצחי (צחי טיאר מאמן הקבוצה-י"ז) שאני לא אעבוד איתם יותר מפני שאני רוצה להתפנות לדברים אחרים. צחי אמר לי לפחות תראה את המחזור הראשון ותגיד לי מה אתה חושב. ראיתי את המשחק הראשון והם הפסידו. אחרי המשחק צחי אמר לי, נו? אז אמרתי שבסדר ואני מוכן לעזור. כשצחי מבקש עזרה אני מאוד שמח לעזור לו. אנחנו מאוד מעריכים ואוהבים אחד את השני כמו אהבת דוד ויונתן, ממש אהבת אחים. מאז שהסכמתי לחזור, הם ניצחו ארבעה משחקים ברצף".
צחי טיאר (בשחור).
איך העבודה עצמה מתבצעת בשטח?
"אני כל יום חמישי נפגש עם השחקנים. אנחנו עובדים על הפער בין מה שיש על המגרש לבין התפיסה. לפעמים הפער הוא בתקשורת, לפעמים ביחסים ולפעמים בהקשבה. אנחנו מצמצמים את הפער הזה. לעתים הפער הוא בהתנהגות וההתנהלות של השחקן ולפעמים ביחס לגישה או לשיטה. אנחנו עושים עם השחקנים דברים עמוקים כמו הבחנה בין קבוצה לצוות.עושים דברים כדי שיכירו את התודעה שלהם. המוטו שלי הוא אין טעם לרוץ אחרי הצלחה אם אתה לא יודע מה מכשיל אותך בתפישה שלך. זה הכיוון, לדעת לעומק מה מכשיל את השחקנים ומה מגביל אותם בתודעה שלהם. הרבה פעמים שחקנים אוהבים להאשים אנשים אחרים במצבם: את המאמן את השחקנים האחרים אבל לא מסתכלים על עצמם".
מה יש לך להגיד על צחי בהקשר של העבודה המנטאלית?
"צחי מאוד מאמין בעבודה מנטאלית והוא איש ענק לדעתי. המאמן הישראלי אוהב להגיד אני יודע, ולא מוכן לקחת מישהו מבחוץ שיסתכל על הפריסה של השחקנים. צחי לעומת זאת, יודע להעביר את ההוראות ברמה אחרת לגמרי. אני מלווה את צחי כבר כמה שנים טובות הוא מאוד מאמין בדרך הזו ומשתמש בה וזה מראה רק שהבחור הולך וצומח. הדרך הזו היא פריבילגיה להפועל מרמורק. אין את זה אפילו בליגת העל ואם יש זה משהו מאוד לא נוגע ולא פוגע".