"השוער החדש"

לאחרונה חזרתי מהשתלמות מאמני שוערים של אופ"א שהתקיימה בדבלין אירלנד במשך 3 ימים ובה נטלו חלק 47 מאמני שוערים מ 18 מדינות ברחבי היבשת.

  • על ידי: עופר בסון
  • 01-11-2011
  • 02:07

מובילי ההשתלמות היו פרנץ הוק האגדי שגידל טיפח ואימן את ואן דר סאר,שוערי אייאקס,נבחרת הולנד,ברצלונה ובאיירן מינכן.


כמו כן פאט בונר שוערה המיתולגי של אירלנד שהיה מנחה ההשתלמות.
מבין השוערים המוכרים השתתפו בהרצאות מארק פום שוער נבחרת אסטוניה וארסנל בעבר, טומיסלב בוטינה שוער נבחרת קרואטיה בעבר, ג'אן ניקולבסקי שוער נבחרת מקדוניה בעבר ואלכסנדר סאריץ', שהיה שוערה של הפועל ירושלים בשנות ה-90.

 

 


 

 מטרת ההשתלמות הייתה לשפוך אור על תפקידו ותפקודו "החדש" של השוער בכדורגל המודרני.
הדעה הרווחת כיום באירופה היא כי מבחינת זמן המשחק השוער מתפקד 70% כשחקן התקפה ו 30% כשחקן הגנה ומכאן חשיבותו בהתפתחות ושיפור הקבוצה.


מכאן יצאה הקריאה לכל המאמנים כי:

 

השוער הוא חלק מהקבוצה ולא חלק נפרד מהקבוצה.
מדובר בשינוי חשוב מאוד, ההולך ומתקדם בעולם כי השוער הינו שחקן קו אחורי שמתחיל את ההתקפה. הדרישה היא שהשוער ישתתף יותר בהנעת הכדור בחלק באחורי ויהווה חלק בלתי נפרד ממשחק ההתקפה.
 

פרופיל השוער המקצועני:


טקטית - עמדות מוצא, משחק עם ההגנה, ארגון ההגנה, שליטה במשחק ומצבי משחק.

 

 

טכנית- תפיסות, הדיפות, זינוקים בעיטות,עבודת רגליים וזריקות.

 

 

פיזית- זריזות, מהירות, כוח, גמישות וקורדינציה.

 

 

אישיות וסגנון חיים- מנוחה התאוששות, אינטיליגנציה רגשית והתפתחות אישית.

 

 

פסיכולוגית- החלטות, מתח, בטחון, ריכוז ותקשורת.

 

 

בעקבות זאת חל שינוי בתפיסה גם לגבי מעמדו של מאמן השוערים .
החשיבה באופ"א כיום לגבי מאמן השוערים היא כי מעבר לתפקידו שהתרכז בעבר רק באימון השוער, צריך לתפקד כיום כעוזר מאמן לכל דבר ומכאן חשיבותו הרבה לשיפור והתפתחות הקבוצה.


מאמן השוערים חייב לדון עם המאמן הראשי על תפיסתו את תפקיד השוער,להבין את שיטת וסגנון המשחק של הקבוצה ,להכין תוכניות עבודה למאמן ולשאר אנשי הצוות ולאמן את השוער עפ"י סגנון ושיטת המשחק הנהוגה על ידי המאמן הראשי.

 

 


 

 מכאן לשוער חשיבות רבה בשליטה על סגנון וקצב המשחק של הקבוצה ולהלן מספר דוגמאות :


1.אם סגנון המשחק של המאמן הראשי הוא להניע כדור דרך שחקני ההגנה והשוער בועט את הכדור לכיוון החלוצים,יש חוסר הבנה בין דרישות המאמן לבין תפקוד השוער ולמעשה מהלך זה אינו תורם להשגת מטרת המאמן.


2.אם המאמן הראשי דורש להאט את קצב המשחק ברגעים מסוימים והשוער משחק מהר הדבר פוגע בדרישות המאמן ,בהתפתחות ובהשגיות הקבוצתית.


3.יש חשיבות גדולה להבנת המערך של הקבוצה שלי מול הקבוצה היריבה,לדוגמא 4:4:2 מול 4:3:3 ,על השוער לחשוב לאיזה משחקני ההגנה שלו יוכל למסור או להניע את הכדור אם יהיה לחץ של הקבוצה היריבה.
מכאן מאמן השוערים חייב להבין את השיטה והסגנון של הקבוצה ,להנחיל זאת לשוער תוך כדי האימונים דבר שיבוא לידי ביטוי במשחק עצמו .

 

כיום בקבוצות הגדולות בעולם נהוג כי מאמן השוערים מעבר לתפקידו המקובל (הדואג לשיפור מתמיד של השוער מבחינה טכנית, פיזית, טקטית,פסיכולוגית) ,מאמן את שחקני ההגנה יחד עם השוער על מנת שיהיה תיאום מקסימלי ביניהם הן במשחק ההגנה והן במשחק ההתקפה.


לסיכום:
הוסיף ואמר פרנץ הוק מגדולי מאמני השוערים בעולם:

 

 

"באייאקס הגדולה אימנתי את ואן דר סאאר עפ"י השיטה והדרך של המועדון הדוגלת בהנעת כדור טוטאלית ומכאן הפך ואן דר סאאר לשוער עם משחק הרגל הטוב ביותר".

 

 


עופר בסון
מאמן שוערי הפועל רעננה
מאמן בפרויקט השוערים של ההתאחדות
מאמן שוערי נבחרת החופים של ישראל
מרצה בקורס מאמני שוערים בהתאחדות
מרצה בקורס מאמנים במכון וינגיט

 

 

 

הוסף תגובה
תגובות